Bengt Sahlström, PEAB, Britt-Marie Södarv, ordförande HSB Dalarna, Jonny Gahnshag, Faluns kommunalråd samt Ulf Ervard, lägenhetsköpare. Foto: Ewa Brobäck Bengt Sahlström, PEAB, Britt-Marie Södarv, ordförande HSB Dalarna, Jonny Gahnshag, Faluns kommunalråd samt Ulf Ervard, lägenhetsköpare. Foto: Ewa Brobäck
Falun

HSB Dalarna invigde bygget av fjorton nya bostadsrätter i det gamla sanatoriet i Högbo i Falun på tisdag eftermiddag.

– De som flyttar hit kommer att få ett fantastisk boende, sa Britt-Marie Södarv, HSB Dalarnas ordförande, innan hon gick loss på altanen med en hammare.

Eftersom huset redan är byggt och står där det står, var inget första ”spadtag” aktuellt uppe på Högbo på tisdagen. Istället revs en liten del av altanen, en signal att projektet nu har satt igång på allvar.

– Vi kommer att börja med att riva och sanera en del, både ut- och invändigt, innan vi släpper loss snickarna och de andra hantverkarna, berättade Bengt Sahlström, platschef på totalentreprenören PEAB som kommer att genomföra ombyggnationen.

Charmen behålls, nyskick invändigt

HSB har länge haft planer på att bygga bostadsrätter i det gamla sanatoriet i Högbo. Läget är spännande med hänförande utsikt och närhet till Lugnet. Huset uppfördes i början av 1900-talet men de fjorton bostadsrättslägenheterna kommer att vara i nyskick när de första bostadsrättsinnehavarna flyttar in. Utvändigt kommer huset att tilläggsisoleras innan det putsas och återfår sin ursprungliga charm.

– Priset på bostadsrätterna kommer att ligga mellan 1,27 miljoner för en tvårumslägenhet till 3,26 miljoner för en lägenhet på fem rum och kök, berättar Jesper Nordin, projektledare på HSB Dalarna.

Vid det tre våningar stora huset kommer carportar och förråd att byggas, men även en vallabod ska finnas tillgänglig för de boende.

– I byggplanerna ingår också ett styrelserum där föreningen kan ha sina möten, som säkert också kommer att kunna användas som gästlägenhet, fortsätter Jesper Nordin.

Utsikt och fin natur

Till invigningen hade också några av de allra första lägenhetsköparna sökt sig. Ulf Ervard har tröttnat på att underhålla sitt hus i Vika och flyttar in i en ny trea tillsammans med sin fru i juni 2016, då lägenheterna kommer att vara färdigrenoverade.

– Naturen här är så fin, det gillar jag, och så får min fru nedförsbacke till jobbet på lasarettet, kommenterade han.

Högbo byggdes ursprungligen som sanatorium men har även använts som BB, ålderdomshem och flyktingförläggning genom åren.

– De kringboende är glada över att det händer något med huset. De är trötta på att se det här rucklet som det ser ut nu, hojtade en av deltagarna i samband med ingivningen.

Ewa Brobäck